Överraskande saker du kan göra när du är gravid

Du kanske är alltför bekant med den långa listan över förbjudna aktiviteter under graviditeten, men du kanske blir förvånad över några av de saker som du fortfarande kan (och i vissa fall bör) göra.

Ledsen, mamma, men du måste lägga skidorna på hyllan, missa margaritas och säga sayonara till sushi de kommande nio månaderna. Men innan du känner dig alltför deprimerad, kom ihåg att med alla dessa ”inte” kommer en hel del ”gör” – några av dem kanske du inte förväntar dig.

Se inte längre än till de här förslagen, som är helt graviditetsvänliga och som kanske kan hjälpa dig att klara av väntan på din lilla.

Fortsätt att dricka kaffe

Du kanske har trott att din älskade espresso var ett no-go just när du behövde den som mest. (Graviditet kan göra dig utmattad, det är klart). Men den senaste rekommendationen från American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) är att måttliga mängder koffein borde vara säkert att dricka för blivande mammor. Deras föreslagna portionsstorlek: Mindre än 200 milligram (mg) per dag.

När det gäller ditt val av mugg ska du komma ihåg att en genomsnittlig 8-ounce kopp kaffe innehåller cirka 95 mg koffein, medan te innehåller cirka 47 mg, läskedrycker innehåller cirka 33-44 mg för en 12- eller 16-ounce burk eller flaska och varm choklad innehåller 8-12 mg. Så även om du inte bör dricka koffeinhaltiga drycker hela dagen kan du fortfarande njuta av en eller två koppar av din favorituppladdning när du är gravid.

Rör på dig

Graviditet kommer inte med en handskriven lapp som får dig att slippa gympa i nio månader. Faktum är att motion under graviditeten bidrar till att minska några av de mest obehagliga symptomen, som ryggvärk, förstoppning, uppblåsthet och svullnad.

Dessutom förbättrar det hållningen, muskeltonus och uthållighet (något som du definitivt kommer att behöva under förlossningen).

Alternativ med låg intensitet som promenader, simning, cykling och prenatala yoga- eller dansklasser ger dig alla fördelar (och verkar fortfarande vara genomförbara när graviditetströttheten börjar infinna sig). Om du sprang innan du blev gravid kan du vanligtvis fortsätta, även om du bör prata med din läkare om att justera din rutin.

Oavsett vilken träning du väljer, håll dig vätskeklar, bär en superstödjande bh och lyssna på din kropp: Om du känner dig svag, överhettad eller har ont ska du sluta.

Säg ja till sex

Du kanske inte är på humör särskilt mycket, eller så är du särskilt het att traska (båda ändarna av spektrumet är normala). Men sex medan du väntar barn är vanligtvis särskilt njutbart. För det första kan allt det extra blodflödet pumpa upp din bäckenregion. Och många blivande mammor tycker att det är befriande att slippa stressen av att aktivt försöka förhindra ett barn – eller skapa ett.

Om du eller din partner är oroliga för att sex inte är säkert för ditt barn, kan du slappna av: Din jordnöt är helt skyddad av fostersäcken.

Fortsätt att ha en köttfri kost

Det finns lika många livsmedel som är förbjudna när du väntar barn som det finns många som bör finnas med på din graviditetsmeny. Så även om järnrikt kött rekommenderas för blivande mammor är det helt okej att avstå från hamburgare och hålla sig till en hälsosam vegetarisk kost under graviditeten.

Du kan inte bara äta ännu mer av de goda livsmedelsgrupperna som frukt, grönsaker och fullkorn, utan studier visar också att vegetarianer tenderar att ha lägre kolesterolnivåer, blodtryck och blodtryckshöjning, och de löper mindre risk att utveckla typ 2-diabetes. Se bara till att hitta det järn som ditt växande barn behöver i andra livsmedel, som baljväxter, järnberikade flingor och katrinplommonjuice.

Är du en köttätare som funderar på att ta en titt på vegetariskt vatten (särskilt efter att ha hört alla dessa fördelar)? Försök att äta köttfritt en eller två dagar i veckan och ersätt med andra proteinkällor som bönor, nötter och ägg.

Oavsett om du redan är vegetarian eller om du överväger att skära bort köttet från din kost kan du behöva ytterligare tillskott som vitamin B12, så rådgör med din läkare eller en registrerad dietist för att se till att du får i dig allt som du och ditt växande barn behöver.

Skäm bort dig själv med en spadag

Även om spabehandlingar som höjer kroppstemperaturen, som t.ex. sjögångsinpackningar eller bastu, är förbjudna, finns det gott om spabehandlingar som fortfarande är tillåtna för blivande mammor. Om graviditetshormonerna tar ut sin rätt på din hud kan du boka in en ansiktsbehandling – undvik bara slipande behandlingar (som mikrodermabrasion) och allt som involverar värme eller kemikalier.

Manis och pedis går också bra, men förundersök stället för att se till att det är välventilerat, se till att verktygen och bassängerna är steriliserade (eller ta med egna) och be dem använda en pimpsten på förhårdnader, snarare än något med ett vasst metallblad som potentiellt kan skära dig eller leda till en infektion.

Och det råder ingen tvekan om att du skulle välkomna en massage före födseln. Hör med din läkare först, och välj en terapeut som är utbildad i prenatala tekniker. (Låt massören veta att du är gravid om du ännu inte visar dig.) Han eller hon kommer troligen att låta dig ligga på sidan, inte med ansiktet nedåt eller platt på ryggen – och sedan hjälpa dig att arbeta bort graviditetssmärtorna.