Planering av graviditeten: Din checklista före graviditeten

Har du babyfeber? Du och din partner kanske är redo att sätta igång med att göra barn, men är du redo för graviditeten?

Precis som det finns nio månader i en graviditet finns det nio saker du bör göra för att säkerställa att du är bäst förberedd.

Stegen för att förbereda sig för graviditeten

1. Följ din cykel (om du inte redan gör det). För att förstå den bästa ”tiden” för att bli gravid vill du bli superbekant med din menstruationscykel. Nyckeln till detta är att räkna ut när du har ägglossning.

Anteckna när din menstruation börjar och slutar, vad du märker av ditt flöde och eventuella symtom, till exempel kramper eller bröstömhet. Lär dig också att upptäcka några av de fysiska tecknen på att du har ägglossning, till exempel klart, stretchigt slem från livmoderhalsen och en ökning av din basala kroppstemperatur. Om detta verkar skrämmande – stressa inte. Det finns massor av mobilappar där ute som är utformade för att göra det enkelt att göra.

2. Boka in ett möte för prekonception. Det bästa sättet att förbereda din kropp för en graviditet är att se till att din kropp är frisk. Och det bästa sättet att göra det är en kontroll hos din läkare. Under besöket kommer din läkare att gå igenom din hälsohistoria, utvärdera eventuella medicinska problem och ge dig råd om hur du kan få en lycklig och hälsosam graviditet.

3. Gå till tandläkaren. Att hålla dig till dina regelbundna tandläkarbesök är inte bara bra för dina tänder och ditt tandkött utan även för din allmänna hälsa.

4. Upprätthåll en hälsosam och balanserad kost. Att äta en mängd olika hälsosamma livsmedel är viktigt för en god hälsa, särskilt under graviditeten. Du vill se till att du äter en variation av fullkorn, grönsaker, frukt och magra proteiner. Hydrering är också viktigt, så drick mycket vatten varje dag.

5. Ta folsyra. Vissa vitaminer, särskilt folsyra, är viktiga för fostrets hälsa och utveckling och för att minska risken för fosterskador, inklusive läpp- och gomspalt och ryggmärgsbifida. American College of Obstetrics and Gynecology rekommenderar att alla kvinnor i fertil ålder tar folsyra med minst 0,4 milligram (mg) minst en till tre månader före befruktningen.

6. Få regelbunden motion. Att hålla sig aktiv medan du försöker bli gravid hjälper dig på så många sätt. Motion kan hjälpa dig att hålla en optimal vikt, minska stress och hjälpa dig att må bra under hela graviditeten.

7. Gör upp en plan för att ”sluta att äta”. Det är en bra idé att göra upp en plan för att sluta röka. Du bör också avstå alkoholkonsumtion och minska koffeinanvändningen. Dessa kan inte bara påverka dig och ditt barn under graviditeten, utan de kan också påverka din förmåga att bli gravid också.

Känn till din familjs genetiska historia för fosterskador. Om du, din partner och andra nära släktingar (det vill säga föräldrar, bröder, systrar, mostrar och farbröder) har en historia av fosterskador eller ärftliga sjukdomstillstånd kan du ha större chans att få ett barn med samma utmaningar.

Berätta detta för din vårdgivare under ditt möte före graviditeten. De kanske vill hänvisa dig till en genetisk specialist.

9. Gör en budget för barnet. Innan du bildar familj vill du också få ordning på din ekonomi, för att uppfostra barn är inte billigt! Här är några saker att tänka på:

  • Fråga om din försäkring täcker prenataltjänster.
  • Undersök kostnaderna för förlossningstjänster i ditt område.
  • Undersök om det finns möjlighet till familjeledighet på arbetsplatsen.
  • Hitta ekonomiskt stöd och kontrollera om du är berättigad till det.
  • Undersök barnomsorgstjänster.