Att välja rätt i barnvagnsdjungeln

Att köpa en ny barnvagn medan man väntar barn kan vara en riktig pärs eller en spännande upplevelse. Faktum är att det kan vara både nyttigt och mysigt att botanisera bland butikernas utställningsexemplar. När det kommer till barnvagnar så finns det mycket att tänka på och att ta ställning till. Först och främst vilken miljö man bor i eftersom det är stor skillnad på en barnvagn anpassad till stadsliv och en vagn anpassad för lantliv eller mer terräng. Olika barnvagnar har naturligtvis olika egenskaper, allt från storlek till hur man fäller ihop den och hur bra den passar i en bil eller om man har möjlighet att använda ett babyskydd (bilbarnstol för spädbarn) som temporär ligg- eller sittdel.

Om man har barn sen innan, väntar tillökning i form av ett syskon eller kanske rentav tvillingar kan en dubbelvagn (även kallat duovagn) vara ett tänkbart alternativ istället för att behöva använda två vagnar. Dels sparar man plats och utrymme men också ekonomi. Vanligast är att man använder dessa vagnar med en ligg- och en sittdel samtidigt men givetvis kan man använda två liggdelar för exempelvis tvillingpar.

När det kommer till val av modell och tillverkare för barnvagn så finns det ett oerhört brett sortiment. Att investera i en vagn kan vara både kostsamt och beslutskrävande eftersom det är mycket att ta in. Det är också vanligtvis väldigt många veckors leveranstid (8–16 veckor är inte alls ovanligt). För den sparsamme, miljömedvetne eller rentav den som inte har tid att vänta kan andrahandsmarknaden vara ett bra alternativ.

Några viktiga aspekter att ta hänsyn till är givetvis barnsäkerheten och i det avseendet väljer de flesta inte att prioritera ekonomin. Utöver barnsäkerhet är det viktigt att fundera kring komfort för barnet men också för den som kör vagnen, hur är styrning och vändradie exempelvis? Man kan också fundera kring när man kommer använda vagnen, är man en utpräglad frilufts- eller löparperson så kanske en funktionsvagn är att föredra medan en förälder som föredrar lekplats och fika på stan kanske värdesätter en praktisk vagn med extra förvaring för ombyten och skötväska.

Som ovan nämnt finns det oerhört många tillverkare och modeller av barnvagnar, något det också finns gott om är olika accessoarer och tillbehör till en barnvagn. Regnskydd till vagn är ett självklart tillbehör men det är också vanligt att det ingår ett från tillverkaren. Däremot är en åkpåse praktiskt att köpa inför den kallare säsongen, det finns åkpåsar i alla tänkbara utföranden både med och utan fodring beroende på väderförhållanden. Populära tillbehör för barnvagn om man har äldre syskon är de så kallade stå- eller åkbrädor som man kan fästa nedanför vagnen, på den tillåts det äldre syskonet stå (eller sitta på en medföljande liten pall) men ändå enkelt komma av och på när man kommer fram till exempelvis en lekplats.

Oavsett vad valet faller på är en allmän rekommendation att vara ute i god tid, att läsa på om de modeller man är intresserade av. Om man har möjlighet att besöka en återförsäljare med demoutställning kan man också provköra vagn men om man inte har det finns det ofta oerhört många recensionsvideor och produktvideos på nätet både från tillverkarna själva men också av oberoende användare. Hoppas vi hjälpte dig till att välja den bästa barnvagnen för dig!

Läs också: Hitta bästa barnvagnsvaggare