Bästa dubbelvagnarna

Om du har mer än en liten på väg eller om du ska få ett andra barn medan ditt första fortfarande använder blöjor, har du förmodligen många frågor. Kommer jag någonsin att sova igen? Hur många koppar kaffe är för många koppar kaffe? Och hur ska jag ta mig fram med två barn i släptåg?

Även om vi kanske inte kan hjälpa dig med de två första frågorna kan vi hjälpa dig med den tredje. Möt dubbelvagnen: en förälders bästa vän när du har två (eller fler) barn i samma ålder.

Behöver du en dubbelvagn?

Även om det är något som många föräldrar med flera barn nära varandra i åldrarna använder mycket, är en dubbelvagn en stor investering. Om du redan har en enkel barnvagn och inte är säker på att du vill köpa en dubbelvagn finns det några alternativ att utforska.

 • Barnvagnsbrädor: Vissa barnvagnar erbjuder en bräda för ett äldre syskon som fästs på baksidan av barnvagnsbasen. Det finns också universella brädor som fungerar med många olika barnvagnsmärken. Innan du väljer den här vägen måste du dock försäkra dig om att ditt barn är redo för och klarar av utmaningen.
 • Bärsele: Du kan också använda en bärsele för ditt yngre barn och sätta det äldre barnet i en enda barnvagn. Detta fungerar dock inte för tvillingar och fungerar bara så länge som ditt andra barn kan sitta i en bärsele.

Vilka typer av dubbla barnvagnar finns det?

Det finns tre grundläggande typer av dubbelvagnar: Sida-vid-sida, in-lines och konverterbara.

Sida-vid-sida-vagnar har, som namnet antyder, säten som är placerade bredvid varandra.

 • Fördelar: Sittplatserna på sidovagnar har vanligtvis samma utrymme mellan sig och samma bekvämligheter som mugghållare eller mellanmålshållare, lutning, benutrymme och viktbegränsning. Side-by-side-vagnar är i allmänhet lätta att fälla ihop och (relativt) lätta att vända och manövrera och vissa föräldrar gillar att konfigurationen gör det lätt för deras barn att interagera med varandra. De flesta side-by-sides kan också rymma tvillingar, medan vissa in-lines inte kan göra det. –
 • Nackdelar: Sida-vid-sida är svårare – ibland nästan omöjliga – att ta sig igenom smala dörröppningar och gångar och svåra att styra i trånga områden. Och medan vissa föräldrar ser det som en fördel att ha sina två barn precis bredvid varandra, är det andra som inte gör det.

In-line-vagnar, som ibland också kallas tandemvagnar, är enkelstolar med en stol framför den andra. De två sätena kan vara lika höga, men ofta har de så kallade stadionsätena, där baksätet är högre än framsätet för att ge bättre sikt.

 • Fördelar: Det är lättare att ta sig igenom smala dörröppningar och gångar med en linjebandvagn. De kan också fällas ihop mer kompakt än sidovagnar och kan ha fler konfigurationer.
 • Nackdelar: Sittplatserna på barnvagnar i linje har ofta inte samma bekvämligheter. Det ena sätet kan luta sig mer än det andra eller erbjuda mer benutrymme, en mugghållare eller möjlighet att fästa en bilbarnstol. Vissa föräldrar tycker också att det är svårare att vända och manövrera en in-line-vagn än en side-by-side-vagn på grund av deras längd och att de tenderar att vara mer fronttunga.

Konvertibla barnvagnar är barnvagnar som kan användas som en enkel barnvagn eller omvandlas till en dubbelvagn (eller till och med en trippelvagn) genom att lägga till ett andra säte och tillbehör. Majoriteten av konvertibla barnvagnar är inlines-vagnar, men det finns några side-by-side-konvertibler på marknaden.

 • Fördelar: Fördelar: Konvertibla barnvagnar växer med din familj. De gör det möjligt att köpa en enda barnvagn och sedan lägga till ett andra säte, en barnvagnsbräda och andra tillbehör i takt med att familjen växer.
 • Nackdelar: Konvertibla barnvagnar tenderar att vara dyrare än traditionella dubbelvagnar. Och även om alla konvertibla vagnar kan ta emot två barn eller fler, kan inte alla ta emot tvillingar.

Vilken dubbelvagn som är bäst för din familj beror verkligen på din personliga situation. Fundera över hur du kommer att använda en dubbelvagn oftast.

 • Bor du i en trång stad eller i ett hyreshus med smala dörröppningar, eller kommer du mest att använda din dubbelvagn i förorten eller i ett mer lantligt område?
 • Om du behöver den för två spädbarn, finns det plats för bilbarnstolar i båda sätena?
 • Om du behöver den för ett litet barn och en bebis, har vagnen en tillräckligt hög viktgräns för att rymma äldre barn?

Det är den här typen av frågor du bör ställa dig innan du köper en barnvagn som är gjord för två personer.

Bästa dubbla barnvagn sida vid sida

Baby Jogger City Mini GT2 dubbelvagn

Egenskaper

 • Snabbt och enkelt att fälla ihop
 • Nästan platt sätesförskjutning
 • Forever Air-gummidäck

Baby Jogger-vagnar är kända för att de är lätta att fälla ihop med en hand, och den här dubbelversionen är inget undantag. Med bara ett drag i handtaget fälls den här sidovagnens vagn ihop snabbt och helt platt, så att du kan ägna mindre tid åt att försöka ställa undan vagnen och mer tid åt att jaga efter dina barn som nu är fria att gå omkring. Föräldrarna är förtjusta i manövrerbarheten och att den passar genom 36-tums dörröppningar.

Vad som är värt att tänka på

Den här vagnen kan rymma en bilbarnstol med en adapter, men inte två, så den är inte ett bra val för tvillingar. (Om du vill ha flera barn kan du kolla in City Select Lux, en konvertibel barnvagn som erbjuder upp till 20 olika körmöjligheter, inklusive att lägga till två bilbarnstolar för spädbarn.) Förvaringskorgen är också på den mindre sidan och svår att nå bakifrån.

Bästa konvertibla barnvagn

UPPAbaby Vista V2 Barnvagn med liggdel

Egenskaper

 • Kan rymma upp till tre barn
 • Massor av konfigurationer (även för tvillingar)
 • Smidig körning och många högklassiga funktioner

Vista är en högkvalitativ, extremt hållbar konvertibel barnvagn som är lika populär bland föräldrar som använder den i singelform som bland dem som använder den som dubbelvagn. Det är en av de bästa barnvagnarna för en växande familj, byggd för att rymma upp till tre barn med tillägg av Uppas Rumble Seat och en Ride-Along Board. (Den fungerar även för tvillingar; den kan rymma två korgar, två bilbarnstolar eller två småbarnstolar samtidigt). Den är dyr, men den har mycket med sig: en liggdel, ett regn- och buggskydd, förvaringsutrymme under vagnen för upp till 30 kilo saker och en småbarnstol för barn upp till 50 kilo. Den är också vackert utformad, har ett imponerande fjädringssystem för en jämn körning och är tillräckligt robust för att klara flera års intensiv användning.

Vad som är värt att överväga

Det går inte att komma runt det faktum att en fullt lastad Vista är tuff att skjuta och styra. Den är särskilt fronttung när ett litet barn sitter i det nedersta sätet. Den är också dyr och inte superlätt att bryta ner.